Crossmarathon på Bornholm 2011

Jeg fik et spørgsmål inde på Trailløberen på Facebook fra Claus Geisler:

Moses kan du løfte sløret for hvordan en trænings uge ser ud i jeres verden.
Hvor mange trænings pas
Hvor mange KM pr uge
Hvor meget bakke træning
Hvor meget trail / astfalt ?
Er der noget teknisk træning
Bliver der overhovdet trænet intervaller/tempoture, Eller er det rent udholdenhed ?
Mvh
Claus G

Hej Claus

Min træning er meget lystbetonet og jeg forsøger hele tiden at gøre det sjovt og afpasse min træning, så den bringer mig fremad. Det vil sige med stort fokus på kvalitet og restitution. Løber næsten aldrig mere end et pas om dagen, da det som regel giver træning med lavere kvalitet. Har altid mindst en hviledag om ugen. Ideen er at lave den mindst mulige træning for at nå mit målsætning. Men jeg falder da nogen gange i, og løber en gang ”leverpostejstræning” bare fordi det er fedt at løbe og fordi jeg ikke kan lade være ☺

I øjeblikket løber jeg ca. 60 km. om ugen og bygger stille og roligt op. Inden Hammetrail toppede den ved 140 km. per uge, men jeg er overbevist om at man slet ikke behøver løbe så langt. Min gode ven Claus Rasmussen fra Posemand.dk er et godt eksempel på det. Sidste år løb han marathon under 3 timer, 100 km løb og kørte Challenge Copenhagen på en træningsmængde under 35 km. om ugen. I år har han løbet 100 km. under 9 timer, fået bæltespænde til Hammetrail 100 miles (under 26 timer) og løbet 170 km på 24 timer i Rude Skov. Alt sammen på 44 km. om ugen i snit. Han løber til gengæld rigtig meget tempo.

Må indrømme at der indtil videre i år er blevet løbet mest langt og langsomt. Jeg løber sjældent egentlige bakke intervaller men løber til gengæld op af de fleste bakker jeg komme forbi ude i skoven og hovedparten af min træning ligger i terræn og på stier. Længste træningstur har været på godt 60 km. men har haft uger med 3 ture over marathon. Man får naturligt lidt interval i træningen når man løber på bakkerne ude i naturen.

Det er svært både at kunne løbe langt og løbe hurtigt på de korte samtidig. Hvilket jeg da også bander lidt over til Salomon Trailtour hvor jeg får stryg af løbere jeg har løbet op med tidligere. Til gengæld er min teknik på de tekniske stykker rigtig god fordi jeg bruger så mange timer i skoven (og er vokset op med leg på klipper i Grønland og på Bornholm). Træner ikke teknik specifikt, men et godt trick til nye trailløbere er at finde et teknisk stykke og så løbere det gradvist hurtigere og hurtigere i takt med at man bliver bedre teknisk.

Frem mod UTMB i september er planen; mere tempo og færre lange ture. Så jeg for det meste holder mig under 2 timers løb (kort restitutionstid) og kun løber over 40 km. ca. en gang om måneden. I den ideelle verden havde jeg også lavet styrketræning ved siden af men er ved at komme til den erkendelse at det er livet bare for kort til og jeg får det ikke gjort. Til gengæld går jeg jævnlig længere ture for at vænne kroppen til den anderledes belastning. Det tror jeg er nøglen til succes i de løb i bjergene hvor selv de bedste går i 20-30 % af tiden.

Jeg forsøger hele tiden at lytte til kroppen så jeg kan nå at skrue ned inden jeg får en skade. Men det er svært at tolke signalerne da kroppen tit bare sender mig ”Du er helt i hegnet og burde ligge på sofaen beskeden”. Men den har jeg efterhånden afkodet og lært at det først er efter 10-15 minutters løb man får et klart billede af dagsformen.

But I´m just an average guy – what Do I know ☺

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s