foto (19)

Der er kommet en del spørgsmål på stave til længere løb i bjergene. Bl.a. Anders Møller der spørger om det overhovedet er nødvendigt med stave og i så fald hvilke han skal vælge og hvor lange de skal være?

foto 5 (17)

Hej Anders.

Til de lange løbe i bjergene (marathon og der over) er det en rigtig god ide med stave. Specielt når man som dansker ikke har mulighed for at træne de længere op og nedløb. Stavene aflaster knæ og giver en bedre holdning, som bla. gør at man lettere for luft i lungerne end hvis man går foroverbøjet. Man kan sige at det er en slags firehjulstræk 🙂

Selvom vi ikke har de store stigninger herhjemme kan man til gengæld godt træne med dem på længere ture i kuperet terræn, så man sikrer at man har den rette teknik og ikke står og fumler med stavene i hånden første gang ved et stort løb, som jeg har set masser af gange.

foto 1 (22)

De to teknikker jeg bruger (og her er det selvfølgelig en klar fordel hvis man har løbet/gået på langrendsski) er diagonalgang og dobbelt stavtag med begge begge stave samtidigt. Læs lidt om teknik på Iform eller se Jörgen Brink som har vundet Vasaloppet flere gange demonstrere teknik på rulleski for at få en ide om teknikken. Diagonalgang bruger jeg mest på de jævne stigninger hvor i mod dobbelt stavtag er bedst når det bliver rigtigt stejlt, teknisk eller begroet. Det vil sige omvendt af langrend hvor man bruger dobbelt stavtag på det letteste partier.

foto 3 (24)

Når du står op og holder staven i hånden skal din underarm være vandret, så de fleste ligger mellem 110 og 130 cm. Man kan få teleskop-stave som kan instilles i flere længder men de er noget tungere. Jeg startede med Mountain King – Trailblazer i alu (120 cm) som er let og relativ billig. Den kan fåes hos ultrarun.com til 699,-. De er nærmest umulige at slide op og først efter 3 års prygl døde min ene. Nu bruger jeg Black Diamond Ultra Distance Trekking poles i kulfiber (i 130 cm.) som er meget stivere og har bedre håndtag og håndledsstropper (komforten er meget vigtigt for mig på de lange løb). Til gengæld er det mere sårbare for stød da slagstyrken på kulfiber er ret lav. Plus at de er væsentligt dyrere og koster ca. 1200,-

Mange rygsække har stavholdere indbygget, men til de løb hvor de bruges løber jeg med dem i hånden når de ikke er i spil. Det vil sige at han har dem i hænderne fra start til mål.

foto 4 (20)

2 kommentarer

  1. Syntes rigtig godt om dine svar her i “spørge Jørgen” (noget jeg ikke altid har syntes) og som endnu et svar til Anders. Jeg har ved vandring i Norge, Canada og på Azorerne helt intuitivt fundet bambus, pinde eller noget som jeg “bare” bruger. Det falder kroppen naturligt……om de forskellige teknikker ved løb og diagonalt osv skal jeg ikke gøre mig klog på, men de øger din dags præstation ved langvarig anstrengelser.

  2. Mange tak, Moses – lige hvad jeg havde behov for at lære.
    Og tak for turen på gendarmen – allerede der mærkede jeg ondt i ryggen til sidst, så der skal ikke meget bjerg til før de er uundværlige, kunne jeg forestille mig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s