IMG_2412ITI grej

Her er listen over det grej jeg brugte under Iditarod Trail Invitational og et par kommentare til de enkelte ting. Hele mit setup var gearet mod at kunne gennemføre løbet uanset forholdene. Jeg har selvfølgelig kigget meget på vægten, men også valgt efter hvad jeg stolede på og havde gode erfaringer med. Ikke nødvendigvis det letteste på alle områder.  Alt udstyret (inkl. mad men uden vand) i slæden (inkl. slæde og rygsæk) vejede lige under 20 kg fra start. Hvilket var i den lettere ende. Tro kun de første 2 (Dave Johnston og Jason Buffington) havde er lettere setup. Nederst har jeg skrevet om nogen af de ting jeg lod blive i sidste øjeblik efter at have nærstuderet vejrudsigten  og hvad jeg ville ændre til næste gang.

Beklædning på hvert et skridt af turen:
CEP Base Tights – underbukser
CEP Ultralight Shirt – undertrøje. Fantastisk isolerende, let og hurtigtørrende trøje. Fast del af min setup uanset hvor jeg skal hen.
Patagonia Guidepants – softshell bukser. Lidt tunge (606 gram) men helt vindtætte og dejlig åndbare. 4 ud af 7 dage have jeg dem på som det eneste (på benene) uden på underbukserne.
Odlo heavy baselayer – tyk mellemlagstrøje. Varm og hurtigtørrende.IMG_2492Salomon Mont Baron Windstopper hoodie. Vindtæt hættetrøje med gode lommer både indvendigt og udvendigt. Ekstra åndbar under armene. Svært godt tilfreds med denne.

Aclima Warmwool socks. Dejlig varme strømper med høj andel af merinould.

Aclima Lightwool Liner Gloves

Aclima Lightwool linerhandsker

The North Face Powerstretch Gloves – fede handsker med god føling. Desværre ikke særligt slidstærke.

Hestra Gore-Tex mittens. Håndledsstropper i elastik gør disse luffer uundværlige på sådan en tur, når man skal have lufferne af og på mange gange om dagen.
Arc’teryx RHO Balaclava. Brugte den mest som halsedisse med også rigtig god til at justere temperaturen med og til at dække ansigtet i en snæver vending (når man bliver overrasket af en snestorm).
Aclima Lightwool beanie / Arc’teryx RHO beanie. Jeg mistede min Aclima hue halvvejs men havde heldigvis en reserve med. Arc’teryx huen er en blanding mens Aclima’en er en ren uldhue. Ellers er de meget ens.
Inov-8 Roclite 286 GTX. Verdens letteste Gore-Tex støvle. Lidt smal til min fod men i størrelse 48 går det. Super greb i sålen og rigeligt åndbare. Normalt kan godt lide en tynd sål som giver god kontakt og føling med underlaget. Men med microspikes under fødderne de første 150 km blev mine fødder totalt tæsket nedefra. Heldigvis havde jeg medbragt “et par krykker” i form af skum-indlægssåler fra Marathonsport (som jeg aldrig bruger normalt) og de reddede mine fødder.

IMG_2288

Beklædning på dele af turen:
CEP Active Termo 3/4 Base tights – super lækre 3/4 lange underbukser med super bevægelsesfrihed. Ny model der kommer på markedet til efteråret.
Arc’teryx Nuclai Jacket – sidste øjebliks-indkøb til at erstatte mit oprindelige setup med 2 tykkelser puf-jakker. Utrolig var til vægten på blot 300 gram. Brugte den i pauserne og de sidste 2 dage hvor det blev koldere.
Arc’teryx Atom pants – isolerede puf-bukser med fuld lynlås så de kan tages af og på selv med støvler og snesko på. Brugte dem de sidste 2 dage uden på softshell bukserne.
Salomon Soulquest Down jacket med påsyet pelskant på hætten i polarræv. Fin jakke i vandafvisende ydermateriale, gode lommer og med udluftning under armene. Brugte den  sidste dag på den sidste dag.
Powerstretch balaclava med neopren facemask – billig balaclava købt i Anchorage. Brugte den i snestormen de sidste 2 dage.
Exped Syn Booties – puf-sutter til at sove med og og som “hjemmesko” i depoterne.
Inov-8 Mudsoc – let strømpe i merino-uld. Brugte dem første og sidste dag. Næste gang vil jeg supplere med et par CEP Kompressionstrømper under løbet. Jeg brugte dem både på rejsen over og hjem og kunne virkeligt godt have brugt dem til mine stive lægge og hævede ankler.
Outdoor Research Alti mitten Primaloft luffer (kun inderlufferne). Varme og hurtigtørrende.
Ortovox Uld luffer. Julegave fra min kære hustru 🙂 Brugt den sidste dag som et varmere alternativ til Primaloft lufferne.
Outdoor Research Gaiters. Brugt den første dag og en halv time med snesko ned fra Rainy Pass. Fugten kondenserede og frøs på indersiden. Så næste gang vil jeg vælge Gore-Tex modellen i stedet.
Inov-8 Race Ultra 270. Brugte dem den første halvanden dag. Dejlig bred pasform og åndbar overdel. Pga af de relative høje temperature i starten blev mine fødder våde selv om det kun var ganske lidt der landede ovenpå skoene. Næste gang vil jeg vælge Inov-8 Race Ultra 290 i Gore-Tex (som kommer til efteråret)

Grej:
Ultimate Direction Fastpack30 rygsæk – kom med i sidste øjeblik for at gøre de 60 miles over Farewell Burn uden sne lidt lettere. Jeg brugte den 2 ud af 7 dage. Det er en virkelig lækker rygsæk men jeg vil nok vælge en lettere model til næste gang som er vandtæt, så man slipper for at have en vandtæt paksæk inden i.
Wiggys Hipwaders – vaders til vand/overflow oven på isen. Dem fik jeg heldigvis ikke brug for.
Kethoola Microspikes – havde jeg på de første 90 miles hvor vi skøjtede rundt. De er ret tunge og til næste gang bliver det et lettere alternativ.IMG_5760Northern Lights Elite snesko. Fungerede perfekt til de 2 gange en halv time hvor jeg brugte dem. Samtlige løbere på 1000 miles distancen brugte dem. Hvilket siger lidt om driftsikkerheden.

One-Way Storm Carbon langrendsstave med skiskytte håndledsstropper. Super lette (264 gram for sættet) og monster stive.
Ryders Solbriller (Tak til Ryders Danmark)
Salomon X-tend skibriller med klar linse. Gode at have i snestormen de sidste dage.

IMG_2432
Pulk:
Northern Sledworks Racing Pulk – havde lidt issues med holdbarheden og vil nok overveje  et alternativ til næste gang. Vinderen af løbet brugte den samme og havde ingen problemer (men havde også kun 9-10 kg. med).
Fjellpulken trækbælte – lettere modificeret med ekstra trækpunkter påsyet bag på (Tak til Elvstrøm Sails Øst)
Træksystem bestående af tubular-tape og PVC rør. (Tak til Bådebyggeren i Gudhjem og Ravn Hamberg). PVC rørene virkede super godt men til næste gang bliver det en lettere alternativ. Mine rør var stive for maksimal kontrol mens f.eks. Loreen Hewitt som jeg fulgtes med en stor del af løbet havde blødere rør så hun kun nå om i pulken uden at klippe ud af trækselen. Til gengæld med væsentlig ringere kontrol på de stejle nedløb.

IMG_5597IMG_5606
Sovegrej:
Rab Latok single-Wall telt (1,3 kg) – lavt single-wall bjergbestigningstelt der er beregnet til at blive stående i en pelikan på en 8000’er. Rummer 2 i en snæver vending men en suite for en. Pga af kondens virker teltet kun om vinteren.
Thermarest Z-rest Sol liggeunderlag. Let og sikkert selvom jeg var ret fristet af et let Exped underlag.
Exped Waterbloc 1400 sovepose i Exped Tele Compression Dryback. Lidt tung med til gengæld vandtæt (så man kan spare biviarksækken) og rated til -46. Fantastisk pose til at biviarkere ude med om vinteren.

IMG_2481
Øvrigt udstyr:
Arc’teryx vandtæt duffelbag med bærestropper så den kan bruges som rygsæk – en feature som jeg brugte en enkelt gang. Lækkert stykke grej. Har efter løbet fået fingre i en let prototype slædepose (som Jason Buffington brugte) som godt kunne være et lettere alternativ.
Vandtætte pakposer fra Exped – alt ekstratøj blev pakket vandtæt.
Petzl Myo-Belt pandelygte med batterierne i en lang ledning så de kan komme ind på maven (så de holder længere).
Coast HL27 reserve pandelygte. Mest lys til vægten.
Lithium AA batterier. Lettere og mere kuldebestandige end alm batterier.
Camelbak væskerygsæk – Amerikansk militær model med plads til 3 liter. Med den direkte over base laget var der ikke risiko for at vandet frøs.
Nalgene 1 liters flaske i Outdoor Research isoleret “flaske-frakke”
Jetboil Ti gasbrænder i titanium med en dåse gas (tak til Bjergkæden i Køge). De fleste vælger en benzinbrænder men jeg ville gerne have et mere enkelt og hurtigt setup. Det kræver dog at man varmer gasdåsen op før den virker (ellers man har den inde på maven. Hvilket er en lille pris at betale for en lettere, sikrere og enklere løsning.
Esbit Titanium ske (Tak for lån Knut Korczak)
Lifestraw vandrensningsfilter
Førstehjælpssæt inkl. Kinesiotape og kanyler til vabler.
Dermatone sol- og kuldecreme. Genialt produkt til læber, næse og kinder.
NOK creme til at modvirke gnavesår
Sudocreme. Zink-creme med lokalbedøvende middel.
Latexhandsker til toiletbesøg eller til at smøre NOK creme i rumpetten.
Kleenex (toiletpapir)
2 lette affaldsposer
Tandbørste og tandpasta
Leatherman microtool med saks og kniv. Saksen virkede ikke til at klippe kinediotape, hvilket var irriterende.
Nål og tandtråd
Ekstra tubular tape. Til at trække slæden med.
2 IPod nano‘er med alt fra Rammstein til Frank Sinatra
Håndvarmere (brugte 2 par på hele turen)
Mini-lighter
Stormtændstikker
Ørepropper
Ekstra kontaktlinser
Pas
Kontanter (til at købe mad og betale drikkepenge undervejs samt til flybiletter tilbage fra McGrath)
Mastercard
OeAV kort (forsikring gennem den Østrigske Bjergklub som dækker redning i hele verden)
Canon S-100 med reserve batteri

IMG_4644Selvfølgelig skal alle mærker klippes ud – det handler om at have det rette “mindset” mere end de få gram man sparer. Alt blev vejet så jeg kunne tage beslutninger baseret på fact – ikke fornemmelser.

FullSizeRender (3)

Mad: (et lille udpluk af det jeg havde med)
Rawbite – var det eneste jeg havde med hjemmefra. De er sunde, smager fantastisk og ændrer ikke konsistens i kulden. Jeg blev ikke træt af dem som jeg havde frygtet.
Cliff barer – skal varmes på kroppen da de ellers er hårde som en hockey puk.
Powerbar Performance Energy Blast – vingummi med koffein
Reese Peanutbutter chocolate cups.
Oberto Bacon jerky – lige fantastisk som det lyder!
Krave Turkey jerky – næste lige som godt som bacon.
Mooncheese – frysetørret cheddar ost
Frysetørret færdigretter – bla med eggs and bacon og risotto.
Salte røgede mandler
Snyder’s of Hannover Honey & Mustard pretzels
Bonkbrakers
Haribo Happy Cola vingummi
GU Brew sportsdrik

Det eneste jeg savnede var salte lakridser (hjerneblødning ikke at tage dem med) så det var skønt da jeg fik nogen australske lakridser fra Tim Hewitt’s (veteran i løbet med 8 gange 1000 miles til None under bæltet) dropbag af hans hustru Loreen som jeg fulgtes med.

Overordnet set var jeg glad for alt hvad jeg bragte med her første gang. Det eneste jeg ville have lavet om, var at lade Inov-8 Race Ultra skoene blive hjemne. Nogen af de ting jeg lod blive i sidste øjeblik var den store dunparka jeg havde lånt af Ravn Hamberg. De lange underrør Aclima Woolnet (som jeg elsker) lod jeg også blive pga de høje temperature.

Næste gang vil jeg uden tvivl rejse lettere da jeg nu kender logistikken og forholdene bedre. Afhængig af forholdene selvfølgelig. Men jeg tvivler på at min slæde kommer ned på de 9-10 kg. som de hurtigste løber med. Skulle vi få samme forhold næste år vil jeg nok vælge en lettere sovepose, ingen brænder, intet telt og sikkert heller ikke snesko. Aclima Woolnet skal jeg helt sikkert bruge hvis det er koldere, da det fungerede rigtig fint under træningen.

1 kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s