Næsten hele vores land er præget af at der har boet folk her rigtig lang tid tilbage og kysterne er nogle af de få steder man møder et vildt og uspoleret naturlandskab. Efter en ny opmålingsmetode er taget i brug er Danmarks kystlinie nu 8750 km. Uanset hvor man er i landet er man aldrig længere end 52 km fra kysten. Ud over Jylland består vores land af 1419 øer. Heraf 443 navngivne og 72 beboede øer.
I et land uden høje bjerge må man ud til vandet, for at opleve de smukkeste udsigter. Jeg elsker at bevæge mig langs de danske kyster. Både med løbeskoene på, i lidt langsommere tempo på en vandretur eller på min cykel. Hvis man gerne vil opleve vores smukke land fra vandsiden er der flere god muligheder som f.eks. båd eller kajak. Men der hvor jeg syntes man kommer tættest på naturen og i øjenhøjde med dem man møder på sin vej, er på et standuppaddleboard, i daglig tale SUP. I stedet for at sidde på sin flade og glide over bølgerne, må man selv ligge noget energi i det, frem for at få det serveret på et sølvfad.. Men ligesom jeg har erfaret med ultraløb, er længere ikke nødvendigvis bedre og selv en kort tur kan være rig på oplevelser og gode turminder. Så man kommer hjem med hovedet blæst rent som en bedre udgave af sig selv. Hvis man søger nærvær, både i forhold til naturen og de mennesker man er på tur med er SUP et rigtig fint redskab. SUP´s kommer i en oppustelig udgave pakket i en rygsæk så du let kan tage dem med bilen, toget eller bussen til vandet. Stort set alle uanset alder og motorik kan få noget sjovt ud af at komme på vandet og det tager blot et par timer at lære de mest basale færdighedder.
SUP er også perfekt som supplerende træning til stort set alle udholdenhedssportsgrene. Den kedelige core-træning som alle godt ved man burde lave men ikke for gjordt, er pludselig blot en fed sidegevinst ved standuppadleboard. Her får du aktiveret de store muskelgrupper omkring mave, lår og ryg.
SUP sporten har noget til enhver. Fra den mest hyggelige og rekreative familie aktivitet til en af de mest ekstreme vandsporte der findes. Alle steder hvor der er vand kan man SUP´e (med hensyntagen til fredede naturområder, yngletid osv). Hvor sportgrene som klatring og kitesurf umiddelbart virker farlige og det giver sig selv at tage et kursus, virker f.eks. havkajak og SUP ikke så skræmmende. Men for at være tryg og sikker på havet og for at sikre sig den bedst mulige oplevelse vil jeg klart anbefale et 4 timers begynderkursus inden du tager ud på egen hånd.
Selv om jeg er vokset op med vand og har sejlet på de syv verdenshave på fartøjer i alle størrelser og afskygninger, har jeg enormt meget respekt for vand. Derfor fylder sikkerheden en del når jeg underviser eller når jeg tager folk med på flotte SUP ture i ind- og udland. Her tager jeg mig af alt det praktiske, så du bare skal nyde turen. Er du mere til træningsaspektet af SUP så arrangerer jeg træning frem mod Copenhagen SUP Crossing til september.
Afslutningsvis får du lige et par gode råd hvis du gerne vil igang med SUP:
Lær de basale færdigheder inden du padler ud på egen hånd
Men det rette teknik bliver det meget sjovere
Padlen er vigtigere en boardet. Så køb en god padel som det første.
Hav respekt for havet og husk på at du er den lille
Vær en god ambassadør for sporten. Tag dit (og andres) skrald med hjem
Du kan læse mere om hvad jeg laver af ture, træning og kurser på https://supmoses.com/
Skriv et svar